Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 25 april 2021

Måns Rosén: En dödlig dos - Bokomdöme

 

En dödlig dos

Av Måns Rosén

Visto Förlag 2021

ISBN 9789178853717, Danskt band, 240 sidor

 

Boken börjar på en gata i Södertälje som jag bodde på som nygift. Tyvärr är den placerad på fel sida av kanalen, men det gör inget. En författare har frihet att göra sådana geografiska förflyttningar.

 

Måns Rosén är skönlitterär debutant. Han har en bakgrund inom hälso- och sjukvård och är epidemiolog. Han har anammat att skriva där man står, men det handlar inte om pandemin som man skulle kunna tro. Däremot är stort fokus lagd på läkemedelsindustrin och dess kamp för att hitta nya mediciner och för att kunna konkurrera i en allt hårdnande miljö.

 

I boken beskrivs två svenska läkemedelsbolag som har en intern kamp om att lansera nya läkemedel och om att generera vinster till sina ägare. Medlen de använder är inte alltid så rena. Det är också där bokens styrka ligger. Läsaren får en stor insyn i branschen. Både de goda och de smutsiga sidorna.

 

I samband med den kampen sker ett antal våldsbrott. Skjutningar och förgiftningar förbryllar polisen. De står påfallande handfallna och nog finns där brister i polisutredningen.

 

Det brister tyvärr en del i berättandet också. En skicklig redaktör borde här ha fått sätta tänderna i manuset. Jag återfinner språkfel och inkonsekvenser i tempus mitt i stycken. Det drar naturligtvis ner betyget. Gestaltningarna är tämligen svaga och miljöbeskrivningarna likaså. För en fortsättning krävs lite mer arbete.


Betyg: 2 tomteluvor  Foto: Kerstin Olsson


Inga kommentarer: