tisdag 12 december 2023

Hans Cartensen & Hans-Olov Öberg: Mördarnas mördare - Bokomdöme

 

Mördarnas mördare
Av Hans Carstensen & Hans-Olov Öberg
Southside Stories 2023
ISBN 9789189318953, Inbunden, 304 sidor


Här finns inte plats för djupa personporträtt och målande naturbeskrivningar. Och så ska det vara. Det är inte en sådan bok. Full fart framåt och action i kubik är mottot. Den här typen av intriger fungerar bara om det är så effektivt skrivet att det fångar läsaren till den grad att det blir omöjligt att lägga ifrån sig boken.

Här är det så. Författarna har osannolikt fått mig att heja på två yrkesmördare, Jack Ahlén och Martha Harlin. De dödar för pengar. Låt vara att de inte tar vilka uppdrag som helst, men deras samveten är ändå osedvanligt rymliga.

Gängkriminaliteten i Sverige frodas, växer och blir allt råare och våldsammare. Ett hemligt svenskt sällskap, med trådar in i regeringen, bestämmer sig för att ultimat rensa i träsket. Jack och Martha kallas in för att plocka ner gängledarna en i taget.

Den undre världens bossar är emellertid inte dummare än att de i sin tur försöker få tag på de två som försöker störa deras verksamhet. Det utformar sig till en formidabel våldskarusell där moral och etik ifrågasätts. Samtidigt spelar var och varannan person i det hemliga sällskapet under täcket. Ingen går att lita på.

Jag är förvånad över mig själv, att jag blir så underhållen av en berättelse av den här typen. Kanske den språkliga humorn och berättarglädjen hjälper till.

Boken känns inte avslutad. Jakten kommer att fortsätta. Det blir spännande att följa eftersom det var länge sedan jag blev så fångad av en bok med en så klockren actionstory. Skickligt av författarna, minst sagt.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Li Carstensen


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6