måndag 11 december 2023

Katarina Wennstam: Döda kvinnor förlåter inte - Bokomdöme

 

Döda kvinnor förlåter inte
Av Katarina Wennstam
Bookmark Förlag 2023
ISBN 9789189750081, Inbunden, 443 sidor


Katarina Wennstam har alltid varit en av landets mest angelägna deckarförfattare, alltid med ett kvinnoperspektiv. Ett behövligt sådant. Alltför många kriminalromaner har män i fokus och som huvudpersoner, även om det har blivit bättre med åren.

Nu har författaren börjat på en ny serie som kallas Sekelskiftesmorden. Förutom att vara en klass-och kvinnoroman är detta en fantastisk skildring av tiden runt 1900. Tidsskildringen måste ha krävt en omfattande research som verkligen har gett resultat. Jag hade svårt att sluta läsa, inte så mycket för den förhållandevis grunda kriminalhistorien, desto mer för personskildringar och livsöden.

Det är ingen polisroman, istället skildras fyra helt olika kvinnor från helt skilda samhällsklasser som förenas för att utreda mordet på en ung flicka. Ett mord som samhället helt enkelt struntar i eftersom flickan har försökt att fördriva sitt foster. Och det är olagligt. 

De fyra huvudpersonerna är en högrestånds änkefru med stora hemligheter, en föräldralös ficka som arbetar som sällskapsdam, en portvaktsdotter med ypperliga sömnadskunskaper och en tjänsteflicka som har råkat minst sagt illa ut. Trots sina helt olika förutsättningar lyckas denna kvartett bilda en ganska osannolik utredningsgrupp. När spåren leder mot samhällets topp får de ta till oortodoxa metoder.

Vi får följa dem och även träffa en del av de kvinnor som på riktigt satte avtryck på den tiden, de som var pionjärerna. Det blir ett ovanligt nedslag i historien. Ovanligt men ytterst läsvärt, informativt och nödvändigt.

Betyg: 5 tomteluvor  

Foto: Caroline Roosmark





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9