måndag 11 december 2023

Kerstin Bergman: Ekarvet - Bokomdöme

 

Ekarvet
Av Kerstin Bergman
Southside Stories 2023
ISBN 9789189318694, Inbunden, 392 sidor


Det är verkligen svårt att stoppa in den här boken i något speciellt fack. Det är något mellanting av mysdeckare och psykologisk spänningsroman. Men egentligen, måste alla böcker klassificeras? 

Kerstin Berman fortsätter med sin tredje bok om den ganska gåtfulla Iris Bure. Jag har svårt att få riktigt grepp om henne. Möjligen är det så att det kommer att rullas upp hemlighet efter hemlighet i kommande böcker. Författaren bibehåller också sitt långsamma berättande, en stil som jag uppskattar. Det är ett välkommet avbrott i de actionladdade historier jag ofta läser.

Nu har Iris blivit inbjuden till en bouppteckning i Linköping. Det visar sig att hon och fyra gamla klasskamrater har ärvt ett hus utanför staden. Ett krav för arvet är att de bor där tillsammans i fyra dygn. Mystiskt är det till en början, men det klarnar något när de får olika meddelanden från den avlidna gamla lärarinnan. Men inte helt, man får ta sig igenom hela boken för att bringa absolut klarhet. Och det gör man ju. 

Kerstin Bergman kan konsten att skapa spänning utan större åthävor och nästan utan brott. Att berätta i ett stilla tempo gör att det finns plats för djupare karaktärs- och miljöbeskrivningar. Man får fördjupa sig i klasskamraterna men Iris är fortfarande lite svår att få grepp på. Men hon ska ju återvända i kommande böcker till skillnad från de övriga.

Eklandskapet kring Linköping bildar en bra och vacker kuliss till intrigen som har drag av både Christie och Lang. Bara att huvudpersonen heter Bure i efternamn ger ju Maria Langvibbar. Det ska bli intressant att följa Iris framöver på nya äventyr i de miljöer som författaren växt upp i och få veta lite mer om henne. Från säker källa (författaren) ska hon nu ta sig över Atlanten till USA.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Andreas Gruvhammar





Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9