lördag 16 december 2023

Jan Schmidt: Tragedien på Tärnaholm

 

Tragedien på Tärnaholm
Av Jan Schmidt
Lava 2023
ISBN 9789189778993, Danskt band, 328 sidor


Historiska deckare blir allt vanligare. Dessutom har 1700-talet blivit mer och mer använt i sådana. Jan Schmidt har placerat sin pusseldeckare runt slottet Tärnaholm år 1785. 

Den unge greven hittas skjuten och allt pekar på att hans älskarinna är den skyldige. Det är i alla fall den bekvämaste lösningen som myndigheterna är benägna att acceptera. Men greven var en högst osympatisk typ med många ovänner.

Bokens tre huvudpersoner tvivlar och bildar en osannolik utredningsgrupp. Det är doktorn, det är den unge informatorn som studerar till präst. Den tredje personen är en ung piga som gärna kastar sina blickar mot informatorn. Han är dock svårflirtad.

Det är snåriga alibiundersökningar som de tre tillsammans utför. Tack vare sina olika förutsättningar kan de komma i kontakt med folk av alla slag, i alla samhällsklasser. Hur mordet gick till listar man snabbt ut, men gärningsmannen håller författaren hemlig in i det sista.

Det är skrivet på ett oklanderligt och småtrevligt språk. Underhållningsfaktorn är hög. och här finns en alldeles lagom tillbakahållen humor. Kanske är det lite svårt att hålla isär de olika karaktärerna, speciellt som de inte kallas likadant överallt.

Och nog finns det en öppning för en uppföljare. De mer romantiska avsnitten känns inte riktigt avslutade.

Betyg: 3 tomteluvor


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1136

José Feliciano: Come Down Jesus In på listan 15 januari 1972 Låg kvar i 2 veckor, Högsta placering: 9