fredag 5 juni 2009

Björn Sandström: Dårarnas paradis - Bokomdöme

Dårarnas paradis

Av Björn Sandström
Tre Böcker 2009

Detta är en fristående fortsättning på Björn Sandströms debut förra året Operation Amasis. Att Sandström är före detta officer märks tydligt, han har en mycket militärisk vinkel på sina böcker.

Här handlar det om hotet från öst. Den stora fienden Ryssland hotar. Det känns ju inte speciellt hett i dessa tider, men Sandström argumenterar starkt för att hotet kvarstår och kanske till och med är större och mer sofistikerat dolt under andra täckmantlar än tidigare. Ryssarna försöker på smygvägar infiltrera det svenska näringslivet för att den vägen ta kontrollen över vårt land. På samma gång hotar de vårt land militärt. Och alla ryssar är slemma, fula, våldsamma och otrevliga. Allt medan våra svenska hjältar är vackra, rika och smarta.

Han skriver i ett efterord att detta inte är ett inlägg i den försvarspolitiska debatten, men fan tro´t. Han återkommer ofta till åsikter om det svenska försvarets flathet och otillräckliga resurser. Och till syvende och sist är det de duktiga amerikanarna som räddar vårt land. Har man hört det förut?

För att bli en fullfjädrad thrillerförfattare har han mycket att lära, även om boken är spännande att läsa i vissa stycken. Person- och miljöbeskrivningar är fattiga och får stå tillbaka för den försvarspolitiska kverulansen.
BETYG: 1 tomteluva

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3