Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 22 augusti 2012

Åke Danielsson: Missionen - Bokomdöme

Missionen
Åke Danielsson
Idus förlag 2011
ISBN 9789187001017, Häftad, 336 sidor
Missionen handlar om en händelse som skakade om Sverige, ja hela världen. Under 1950-talets slut föddes ett stort antal barn med missbildningar orsakade av läkemedlet Neurosedyn. Tillverkarna blev dömda till stora skadestånd för det som drabbade 1 000-tals barn och därmed också deras föräldrar..

Åke Danielsson låter oss följa fyra människor som på något sätt kommit i beröring med hanteringen av Neurosedyn. Som offer, som forskare eller som försäljare. Läsaren får en mycket ingående och detaljerad beskrivning av dessa fyra och deras familjers öden och äventyr. Det blir som fyra omfattande släkthistorier och det känns lite mastigt, även om ämnet är både fängslande, skrämmande och behjärtansvärt.

När någon försöker skipa rättvisa 35 år senare blir det också dramatiskt och det blir ett ärende för polisen. Kriminalhistorien är inte så märkvärdig, men blir ändå en kontrast till allt det hemska.

Författaren blandar fiktion och verklighet när han skriver om läkemedelsskandalen. Och det gör han bra. Det griper kring hjärterötterna och som läsare förstummas man av det kortsiktiga tänkande som styrde tillverkarna. Åke Danielsson verkar insatt och engagerad och därför är detta en bok vars budskap når fram och absolut manar till eftertanke.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: