Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 6 augusti 2012

Olle Lönnaeus: En enda sanning - Bokomdöme

En enda sanning
Av Olle Lönnaeus
Damm förlag 2012
ISBN 9789173518420, Inbunden, 368 sidor
Olle Lönnaeus styrka ligger i hans fantastiska förmåga att måla upp miljöer och hans utmärkta personbeskrivningar. Miljön han använder sig av är Österlen och poliserna befinner sig i Ystad (men igen Wallander).

Den ganska misslyckade figuren Joel Lindgren får mitt i natten, i en rykande snöstorm, ett telefonsamtal med en bön om hjälp. Det låter som Joels far Mårten, som han rymt ifrån tjugo år tidigare. När Joel tar sig till faderns hus hittar han honom hängande i taket. Någon har målat på väggen; Ghadab Allah – Guds vrede.

Mårten Lindgren har tidigare blivit hotad eftersom han målat profeten Muhammed som en gris. Den muslimska Ystadspolisen Fatima lånas ut till SÄPO för att förhöra en misstänkt gärningsman.

Trots att tempot är långsamt i boken och nästan befriad från actionavsnitt blir det krypande spännande. De dramatiska avsnitt som trots allt finns känns inte ens nödvändiga.

Olle Lönnaeus är en författare som man direkt känner att man vill läsa mer av. De karaktärer han beskriver är så väl och varmt tecknade att bara det är värt läsandet. Lönnaeus är en gestaltningarnas mästare.

Miljöbeskrivningarna är likadana. Varje rum och varje landskap är så väl återgivna att läsaren måste känna sig närvarande, mitt i händelsernas centrum.

Betyg: 4 tomteluvor 

 Foto: Thomas Löfqvist

Inga kommentarer: