Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 31 augusti 2012

Åke Danielsson: Tunneln - Bokomdöme

Missionen
Åke Danielsson
Idus förlag 2011
ISBN 9789187001024, Häftad, 291 sidor
Jag har tidigare skrivit ett omdöme om Åke Danielssons Missionen och tyckte att den var hygglig, främst för att den lyfte upp de neurosedynskadades problem. Danielsson har emellertid utgivit två böcker under 2011 och den första är Tunneln.

Den innehåller inte ett sådant ämne som den Missionen och har därför inte samma kvaliteter. Tvärtom, det är en ganska tjatig historia om en tämligen misslyckad individ som tycks göra vad som helst för att tjäna lite pengar. Boken handlar egentligen inte om så mycket, men författaren tar ut svängarna i sina beskrivningar så till den milda grad att det blir ganska tjatigt.

Fred startar en firma som utvecklas till ett litet imperium som så småningom faller. Då begår han ett brott tillsammans med ett par kumpaner. Han får ihop lite pengar och rymmer utomlands. Han köper ett nytt företag, han jagas av torpeder, men handlingen går ändå i stå. Författarens eviga resonerande om allt mellan himmel och jord blir på det hela taget ganska enerverande.

En grundhistoria med kvalitet finns det i botten främst för den listiga rififikupp som Fred och hans vänner utför. Men boken hade mått bättre av en mer koncentrerad framställning och lite mer krut på händelser som har betydelse för berättelsen.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer: