Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 15 augusti 2012

Jan Mårtenson: Jubileumsmord - Bokomdöme

Jubileumsmord
Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2012
ISBN 9789146221548, Inbunden, 218 sidor
Den 40:e boken om Johan Kristian Homan, antikhandlaren, är en jubileumsutgåva med 11 äldre noveller som för första gången nu publiceras tillsammans. Författaren, Jan Mårtenson har med hela sin utgivning nu utgivit hela 60 böcker!!! Imponerande.

Boken inleds med en presentation av huvudpersonen, författad av Mårtenson. Där får man veta en hel del om antikhandlarens barndom och uppväxt. Men det nämns inte med en enda bokstav att han nu har stannat i åldrandet och befinner sig någonstans i medelåldern, för alltid eller??? Hela inledningen känns mest som lite självskryt och kunde ha strukits, eller åtminstone ha innehållit någon form av distans eller humor.

Novellerna är ganska enkla. Handlingen är likartad i flera av dem. Stort hus, många arvingar, ändring av testamente, ägaren dör på natten, Homan inbjuden. Dessutom är det förhållandevis enkelt att lista ut vem som är den skyldige. Lite deckarnötter för juniorer.

Även om jag inte är någon Homanfantast så måste jag säga att detta blir tristare än vanligt. Om förlaget prompt måste ge ut en jubileumsbok kunde man nog ha åstadkommit något fräschare…och mer nyskrivet.

Betyg: 2 tomteluvor   Foto: Cato Lein

Inga kommentarer: