Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 6 augusti 2012

Ann Rosman: Mercurium - Bokomdöme

Mercurium
Av Ann Rosman
Damm förlag 2012
ISBN 9789173518383, Inbunden, 441 sidor
Tillsammans med Gösta Unefäldt är Ann Rosman Bohusläns främsta representanter inom deckarförfattandet. I hennes fjärde bok är handlingen parallellt med nutiden förlagd i början av 1800-talet. Den hemska historien och sanna historien om Metta Fock Ridderbielke som blir utsatt för ett justitiemord varvas med en mordhistoria på Marstrands fästning. Det var just där som Metta satt fängslad och det finns många andra punkter och händelser som är gemensamma i de två intrigerna.

Den nutida mordgåtan är ganska enkel och banal och för läsaren är det inte svårt att avslöja mördaren. Men det är i den gamla sanna berättelsen som bokens styrka ligger. Jag kommer på mig själv med att längta till fortsättningen av den när boken tillfälligtvis hoppar till den nyare historien.

Ann Rosman har gjort ett beundransvärt researcharbete och det har lönat sig. Det blir både hemskt och spännande när hon berättar om Mettes liv. Det är inte helt ovanligt att blanda in historiska händelser i dagens deckare, men att göra det så påtagligt som här är både annorlunda och extra läsvärt.

Kriminalinspektören Karin Adler som är huvudperson i Ann Rosmans böcker är också en angenäm bekantskap. Hon bor på en båt och har lite lagom med relationsproblem. Hon är egentligen lite som folk är mest och det känns behagligt.

Betyg: 3 tomteluvor  

Foto: Anette Ericsson

Inga kommentarer: