Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 26 juli 2015

Anna Lihammer: Än skyddar natten - Bokomdöme

Än skyddar natten
Av Anna Lihammer
Historiska Media 2015
ISBN 9789175452340, Inbunden, 368 sidor
Förra året fick Anna Lihammer Svenska Deckarakademins debutantpris för Medan mörkret faller. Nu låter hon sina karaktärer återkomma i en ny historisk roman.

Året är 1935 och Nürnberglagarna har just införts i Tyskland. Judar fråntogs sitt medborgarskap och äktenskap med ”tyskar” ogiltigförklarades. Dessa lagar fick till följd att många judar trakasserades även i andra länder, så också i Sverige.

En tysk delegation är i Sverige för att forska på runristningar som man tror kan förklara den ariska rasens storhet. I Torshälla, vid Sigurdsristningen, sker ett våldsdåd. En tysk man mördar en annan. Tyska ambassaden kräver en snabb lösning på fallet. Den duktige men egensinnige kommissarien Carl Hell får leda utredningen.

Precis som i den första boken kräver han att som assisten få polissystern Maria Gustavsson. Trots massivt motstånd lyckas han med det, han tycker att hon är den bäste polisen att tillgå.

Fler mord inträffar och det blir spänt mellan Carl och de tyska tjänstemännen när fallet drar ut på tiden. Men i samband med mordet på en tysk judisk kvinna har ett barn försvunnit, och kommissarien prioriterar att finna det till tyskarnas förtret.

Det brukar sägas att andra boken är den svåraste, men Anna Lihammer lyckas lika bra med denna som den första. Det historiska perspektivet är naturligtvis centralt, det är sådana böcker hon skriver. Men hon blandar även in Carls och Marias relationsproblem, även de satta historiskt i tiden. Det är inte så att de har en gemensam relation. Carl är olyckligt förälskad i en judisk ministerfru och Maria får smyga med sin homosexualitet. Året är ju 1935.

Mixen med historia, kriminalgåta och relationsbeskrivningar är alldeles utmärkt. Det är var för sig lika spännande. Anna Lihammer tillhör redan den svenska deckareliten vilket gör att man ivrigt väntar på nästa bok.

Betyg: 4 tomteluvor   


Foto: Johanna Jeansson

Inga kommentarer: