Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 26 juli 2015

Hans Capelen: Sodoms kniv - Bokomdöme

Sodoms kniv
Av Hans Capelen
Albert Bonniers Förlag 2002
ISBN 9789100577087, Inbunden, 316 sidor
Om författaren finns inte mycket att säga. Hans Capelen är en pseudonym och jag vet inget om vem som döljer sig bakom namnet.

I Detroit 1918 blir flera kvinnor lemlästade av vad som visar sig vara en seriemördare. I Stockholm vid detta sekels början, nästan 100 år senare, inträffar liknande dåd. Konsthistorikern Johan Linné dras in i en affär där han upptäcker samband mellan Detroit och Stockholm.

Johan får i uppdrag att bekräfta äktheten av en relik, ett gyllene skrin. Han gör så, men när sedan skrinet ska säljas visar det sig att det inte är äkta.

Johan och säljarna blir hotade. Ett antal grova brott inträffar och Johan blir allt mer indragen.

Boken börjar ganska långsamt för att efter hand accelerera till en spännande upplösning. Författaren behärskar språket utmärkt. Men som thriller finns det brister. Den förvisso väl uppbyggda intrigen förmår inte riktigt engagera. De våldsamma brottslingarna är mer än lovligt råa och deras framfart borde utan problem ha hindrats på ett tidigare stadium.

Det blev ingen mer bok från pseudonymen, men vem vet – kanske det dyker upp en när man minst anar.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer: