Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 26 juli 2015

Ulla Bolinder: Går i alla gårdar - Bokomdöme

Går i alla gårdar
Av Ulla Bolinder
Förlaget Orda 2015
ISBN 9789175531281, E-bok
Om man vill läsa en annorlunda kriminalroman, men ändå med kvalitet, då ska man välja Ulla Bolinder. Alla hennes böcker har haft ett eget berättarsätt, inte likt någon annan.

Tidigare har hon ofta sammanställt olika dokument som domstolsprotokoll, polisutredningar, förhör etc. för att genom dem konstruera en spännande intrig. Det har skapat en realism, så till den grad att man tror att det lästa är helt sant.

I Ulla Bolinders senare böcker finns dessa dokument delvis kvar. Författaren har dock mer övergått till att låta de flesta människorna i intrigen få beskriva händelserna utifrån sina synvinklar.

I Går i alla gårdar blir en kvinna mördad på landsbygden. Polisen har flera misstänkta. Ryktena går i den lilla byn. Men det är svårt att finna gärningsmannen. De misstänkta uppvisar alibin och släpps. Men ryktena upphör inte att florera.

Alla i offrets närhet – grannar, de misstänkta, polisen, barn och gamla får beskriva vad de tycker och vet i olika kapitel. Kriminalhistorien är gåtfull, men där finns lite ledtrådar skickligt utlagda.

Offrets grannes dotter Ingrid, 10 år, är den som får många kapitel. Hon blir något slags huvudberättare.

Boken tilldrar sig under ett par år i slutet av 50-talet. Ulla Boliner har lyckats med att beskriva den tiden målande med ett stort antal tidsmarkörer. Eftersom berättaren Ingrid är i den ålder jag själv var under denna epok uppskattar jag mycket hennes tankar och beskrivningar av vad som då var aktuellt.

Jag tror att det bl a är därför jag av alla Ulla Bolinders mycket läsvärda böcker uppskattar denna mest. Jag hoppas att den kan nå flera läsare genom att också komma ut som tryckt bok.

Betyg: 4 tomteluvor 

Inga kommentarer: