Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 26 juli 2015

Lennart Brohed: Liket i Fornhemmet 1916 - Bokomdöme

Liket i Fornhemmet 1916
Av Lennart Brohed
Privatutgåva 2015
ISBN 9789163768637, Danskt band, 222 sidor
Det här är den tolfte boken om överkonstapel Göran Persson i Lysekil. Att de inte har rönt större framgång utanför staden är för mig en gåta. 2008 fick Lennart och Monika Brohed Lysekils kommuns kulturpris för böckerna.

De tidigare böckerna har utspelat sig mellan åren 1932 och 1941, till viss del in i andra världskriget. Denna bok tilldrar sig under det första världskriget. Året är 1916 och Göran Persson har arbetat två år som konstapel i Lysekil.

Av någon anledning ger den tillförordnade polischefen Nordenhöök ett ansvarsfullt och svårlöst fall till Persson att ta hand om själv. Kanske är anledningen att det betraktas som olösbart.

Ett tjugoårigt gammalt lik av ett spädbarn hittas halshugget i en kista i Fornhemmet som drivs av Fornminnesföreningen.

Man får betänka att året är 1916 och mycket av den tekniska bevisning man idag använder sig av då var okänt. Fallet känns hopplöst, men Göran Persson gnetar träget på. Han tar hjälp i hemlighet av Inga, som vi trogna Brohedläsare vet senare ska bli hans hustru.

Kriminalgåtan är fyndig och väl satt i sitt tidssammanhang. Det är mycket spännande att följa Görans utredning som sakta leder fram till ett avslöjande.

Men som vanligt är det miljöbeskrivningarna som är författarens stora styrka. Han lyckas med att blåsa liv i staden Lysekil för hundra år sedan. Läsaren får detaljrikt vara med om att promenera på stadens gator och om att möta dess människor.

Lennart Brohed måste ha gjort ett gediget förarbete, eftersom tidsmarkörerna är så många och mycket väl valda för att på ett naturligt sätt flyta in i handlingen. Dessutom kryddas texten sedvanligt med bilder och annonser från Lysekils Tidning.

Man blir glad i själen av att läsa Lennart Broheds böcker om Göran Persson.

Betyg: 4 tomteluvor  

Inga kommentarer: