Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 26 juli 2015

Lars Rambe: Solens sista strålar - Bokomdöme

Solens sista strålar
Av Lars Rambe
Hoi Förlag 2015
ISBN 9789175579610, Inbunden, 363 sidor
Efter att ha skrivit en bok i skräckgenren återvänder nu Lars Rambe till sina Strängnäskaraktärer. Med dem har han skapat en internationell thriller med hög spänningsfaktor.

Författaren har tillbringat en del tid i Kenya och använder sig på ett utmärkt sätt av sina kunskaper. Det är just där som merparten av boken tilldrar sig. De konflikter som finns i landet är ju högst aktuella idag.

En tjänsteman i den kenyanska statförvaltningen blir brutalt mördad i Nairobi. Den plikttrogne polisinspektören David Lokot blir stoppad när han försöker utreda fallet. Naturligtvis kan han inte låta bli att doppa näsan i blöt ändå.

Organisationen Swecorps skickar ner Strängnäspolisen Per Strand till Kenya för att leda en polisutbildning i Nairobi.

Pers vän, journalisten Fredrik Gransjö, har mist sin far. Han är deprimerad och bestämmer sig för att ta sin familj och åka på semester i Kenya. De båda vännerna konfronteras tillsammans med David Lokot med våldsamma terrorister.

I Sverige skall en östafrikansk konferens avhållas och det finns saker som tyder på att där kan ske ett attentat. Men den svenske utrikesministern ignorerar faran.

Lars Rambe har skapat sin absolut bästa bok hittills. Intrigen, med sina kopplingar till Sverige, är välkonstruerad. Han tillhandahåller en nagelbitande spänning, som också till stor del bygger på att miljöerna är så annorlunda än i vårt trygga hemland. Det blir inte mindre nervkittlande av att ingen kan veta vem som går att lita på.

Just miljöskildringarna i Kenya lyfter denna bok till att bli extremt läsvärd. Författaren har lyckats skapa en intressant och lärorik mix av å ena sidan märgen och färgen från gatulivet och å andra sidan det politiska maktspelet. Det blir aldrig mästrande eller tråkigt. Rambe har lyckats med att väva in det kenyanska på ett utmärkt sätt.

Det blir extra intressant med den svenska kopplingen i intrigen. Fredriks journalistkollega i Strängnäs, Emilia, kommer av en händelse saker på spåret som pekar mot Afrika.

Det är sällan man lär sig så mycket av att läsa en thriller som i denna bok.

Betyg: 4 tomteluvor 

Inga kommentarer: