Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 26 juli 2015

Stefan Ahnhem: Den nionde graven - Bokomdöme

Den nionde graven
Av Stefan Ahnhem
Forum 2015
ISBN 9789137144825, Inbunden, 569 sidor
Stefan Ahnhem låter sin andra thriller tilldra sig ett halvår före den första, Offer utan ansikte. En teknik som t ex Liza Marklund använde sig av i sin numera avslutade serie om Annika Bengtzon.

Sveriges justitieminister försvinner spårlöst på väg från riksdagshuset, ungefär som hustrun till en dansk TV-man hittas brutalt mördad utanför Köpenhamn.

Poliserna Fabian Risk i Stockholm och Dunja Hovgaard i Danmark får var sin extremt komplicerad utredning att ta hand om. När de var för sig hittar de två brottslingarna läggs båda utredningarna ner.

Men ingen av dem är nöjd och fortsätter att forska efter förklaringar till de trots allt olösta delarna av fallen.

Historien utvecklas till att bli mycket svåranalyserad och handlingen tar hela tiden nya vägar som är helt omöjliga att förutsäga. Det känns ändå som om att det är ganska förutsägbart, just det faktum att det hela tiden är så oförutsägbart och orealistiskt.

Våldet är massivt och centralt, stundtals äckligt. Flera seriemördare figurerar. Att Stefan Ahnhem lyckas med att sy ihop hela den invecklade intrigen är ett mästarstycke i sig. Det är skickligt gjort, och än skickligare är att han lyckas med att bevara spänningen från första sidan till sista. Det är hårresande, nagelbitande kusligt hela vägen – trots de närmare 600 sidorna.

Författarens arbete som manusförfattare till bl a Wallander- och Irene Hussfilmerna präglar tydligt hans sätt att skriva. Förhållandevis korta scener med spänningshöjande avslutningar. Det är förvisso ren och skär underhållning, men också ett gott hantverk.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Thron Ullberg


Inga kommentarer: