måndag 24 september 2018

Jan-Eric Boo. Allt har sitt pris - Bokomdöme



Allt har sitt pris
Av Jan-Eric Boo
ruc förlag 2018
ISBN 9789177735496, Häftad, 225 sidor

Detta är den tredje och avslutande delen i Pristrilogin om Michael Lundell och Mirka Salo. De hamnar i en utredning som börjar med ett mord på en polischef på öppen gata i Malmö.

När mördarna själva avrättas på ett blodigt sätt strax efteråt rullas en historia upp som inbegriper främlingsfientlighet och terrorismliknande brottslighet. Samhället och demokratin hotas. Ett omfattande utredningsarbete avseende detta är bokens röda tråd.

Jan-Eric Boo är pensionerad polis med lång erfarenhet av yrket. Därför är han rätte mannen att beskriva en polisutredning. Han kan detta ut i minsta lilla procedur. Tyvärr gör han misstaget som man lätt gör när man är extra initierad. Han blir för detaljerad vilket minskar spänningen och gör läsningen lite tråkig och slentrianmässig.

Att han, jämfört med tidigare böcker, har tonat ner de mer relationsartade och känslofyllda avsnitten är bra. Det är inte hans starka sida.

Hans kvaliteter ligger fortfarande i beskrivningen av polisarbetet. Men han behöver förädla och låta intrigen snarare än korrektheten styra.

Betyg: 2 tomteluvor  


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2