Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 11 september 2018

Christina Gustavson: Mördande lögner - BokomdömeMördande lögner
Av Christina Gustavson
Joelsgården Förlag 2018
ISBN 9789188013576, Pocket, 373 sidor

Christina Gustavson är en mycket flitig författare. Otaliga är hennes böcker, och i de mest skiftande genrer. När hon inte skriver är hon specialistläkare inom flera områden. Detta är den första boken om poliserna Tyra Zeder och Rasmus Lindberg.

Mig veterligen har ingen förlagt en deckare till just Tranemo tidigare, men det är sympatiskt och intressant hur den svenska kartan efterhand prickas av med fiktiva brott. Polisen lider av svåra ekonomiska förhållanden. De har bara råd med en bil, vilket gör att både cykel och fötter får användas som transportmedel i stor utsträckning. Överhuvudtaget är kampen för att upprätthålla ett polisarbete i denna lilla ort bokens största behållning.

En man hittas stympad i sin vinkällare. Hans öron saknas. Brottet är brutalt och oförklarligt. Fler våldsdåd sker och öronen dyker upp på de nya brottsplatserna. Tyra och Rasmus får ligga i för att nå fram till gärningsmannen.

Egentligen finns här inget nytt. Alltför komplicerade brott, gamla oförrätter och inkompetenta chefer är legio i dagens kriminallitteratur. Dialog och intrig lutar åt det naiva hållet. Som läsare tänker man: Varför gör inte polisen så? Varför följer de inte upp det spåret?

En stunds spänning bjuder ändå författaren på och att få vistas fiktivt i Tranemo säger man inte nej till.

Betyg: 2 tomteluvor  


Inga kommentarer: