Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 24 september 2018

Dag Öhrlund: Domaren - BokomdömeDomaren
Av Dag Öhrlund
Lind & Co 2018
ISBN 9789177796459, Inbunden, 415 sidor

Dag Öhrlund är extremt flitig. Bara i år har han givit ut fyra böcker, varav tre är kriminalromaner (inkl. en Silfverbielkeroman tillsammans med Dan Buthler). Sådär har det sett genom åren. Det är sällan mindre än två om året.

Nu när kanske Silfverbielkehistorien är urvriden till sista droppen, så föds en ny psykopat ur författarens penna. Eller kanske två. Suzanne Eriks är domare och är inte alltid nöjd med sakernas tillstånd. Hon bestämmer sig för att en kvinna som har förskingrat flera miljoner från en välgörenhetsorganisation har förverkat sin rätt att leva.

Suzanne har en väninna, Jessica, som är präst. Hon har blivit sexuellt utnyttjad under sin studietid av en lärare. När den mannen utnämns till professor gör hon samma ställningstagande som Suzanne. De två kvinnorna fortsätter sina korståg, men avslöjar så småningom varandra. Det blir början på ett samarbete.

Här finns många likheter med Silfverbielke. Hänsynslöshet, explicit våld, trångsynthet, sex och i alla fall för Suzanne pekuniär vinning. De båda mördarna är olika. Suzanne är mer hämningslös och drivande medan Jessica uppvisar mer ånger och är därför försiktigare. Jessica är ensamstående men längtar efter kärlek. Suzanne har en man och två barn som hon behandlar som skit. Hon söker erotik på annat håll. En sak som de har gemensamt är att de dricker kopiösa mängder alkohol. Osannolikt mycket.

Jag tror säkert att många av Silfverbielkes fans (och de är många) kommer att uppskatta domaren Suzanne Eriks. Speciellt de påfallande många kvinnliga följarna. Hon kommer säkert också att utvecklas genom åren och bli allt vidrigare.

Boken tillför ändå inget nytt. Det är samma gamla psykopatintrig. Dag Öhrlund är förvisso skicklig på att skriva dessa historier, men för mig blir det mer och mer slentrianläsande. Jag föredrar med råge författarens böcker om den buttre polisen Ewert Oswald Truut.

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Josephine Öhrlund
 

Inga kommentarer: