Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

måndag 24 september 2018

Mons Kallentoft & Anna Karolina: Falco - BokomdömeFalco
Av Mons Kallentoft & Anna Karolina
Bookmark 2018
ISBN 9789188545459, Inbunden, 361 sidor

All in. Extra allt. Full fart framåt. Inte en lugn stund. Så skulle man kort kunna beskriva denna bok. Läsaren får aldrig tillfälle till vila. Explicit våld, extremt brutala mord, biljakter, cliffhangers och sistaminutenräddningar avlöser varandra. En saga, ett äventyr, en modern skröna.

Det kunde bara därför ha blivit något oläsbart med denna nästan totala brist på trovärdighet. Men eftersom författarna är så skickliga i sitt hantverk, att dupera läsaren med ett för ändamålet väl fungerande språk köper jag det med hull och hår. Jag låter mig underhållas.

Kallentoft har tidigare i denna serie skrivit tillsammans med Markus Lutteman, men har nu bytt partner till den f d polisen Anna Karolina. Hon har liksom Mons givit ut flera kriminalromaner på egen hand. Bytet av författare märks inte nämnvärt i denna femte del i Herkulesserien, som löst baserar sig på Herkules stordåd.

Huvudpersonen, Zack Herry, har mycket gemensamt med Olle Lönnaeus karaktär Jonny Lilja, som jag nyss har skrivit om. De går båda sin egen väg, de är var för sig en modern cowboyvariant. De är skamfilade och har missbruksproblem. De har båda lämnat döda flickvänner efter sig, livet har inte behandlat dem väl. Men Zack är nog den mest slitne och förvirrade. Samtidigt med alla våldsamma händelser och personliga problem söker han efter sina rötter…och han kommer allt närmare.

Zack tvingas att skjuta en ung flicka under ett terrordåd i Stockholms tunnelbana. En polis som har jobbat som hanterare åt en infiltratör hittas mördad. Zack blir den nya kontakten. Knarkaffärer, terrordåd och vackra/falska kvinnor är starka ingredienser i den handlingsstinna intrigen. Zack blir allt slitnare, men det är en hjälteroman, så han försöker hålla skurkarna stången.

Herkules uträttade tolv stordåd. Därför antar jag att Zack blir i det närmaste odödlig och att romanerna om honom kommer att fortsätta ges ut. I en eller annan författarkombination.

Betyg: 4 tomteluvor Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer: