tisdag 11 september 2018

Rolf Rådén: Albanens arv BokomdömeAlbanens arv
Av Rolf Rådén
Wild Rat Projects 2018
ISBN 9789197645553, Pocket, 368 sidor

Albanen är en gangsterkung som blir avrättad i bokens inledning av ett MC-gäng. Vad arvet  består av är lite oklart, men de flesta tror att det rör sig om en större mängd vapen. Jakten på detta arv leder till övre Norrland.

Sigge har sorg. Hans syster har begått självmord och han har stora självförebråelser. Han beger sig norrut på en roadtrip på sin MC för att rensa både kropp och själ. Vid Vindelälven träffar han Ami som förändrar hans liv. Naturligtvis blir både han och hon också inblandad i jakten på albanens arv.

Det blir en stor uppgörelse med MC-gänget och andra inblandade. Mycket våld och många lik. Rolf Rådén sparar inte på krutet och inte heller på explicita blodiga beskrivningar. Men han gör det så att det passar in i intrigen och kanske bara stör de mest äckelmagade.

Författaren skriver underhållande, med en gnutta humor. Bokens styrka är karaktärerna som är bra gestaltade och personifierar stor syskonkärlek, blodsband och gängmentalitet. Miljöbeskrivningarna har Rådén inte glömt, fattas bara när det är norrländsk glesbygd som är kulissen till alla dessa blodiga dåd.

Bokens styrka ligger mellan våldet. Karaktärernas drivkrafter och miljön kring personerna är det jag uppskattar mest.

Betyg: 3 tomteluvor  


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1158

Simon & Garfunkel: The 59th Street Bridge Song In på listan 28 augusti 1971 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5