Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 23 september 2018

Joakim Zander: Vännen - Bokomdöme

Vännen
Av Joakim Zander
Wahlström & Widstrand 2018
ISBN 9789146234708, Inbunden, 384 sidor

Joakim Zanders två tidigare böcker, Simmaren och Orten, var båda stora kritikersuccéer. Han vill gärna skriva internationella thrillers med svenska inslag. Så även denna gång.

Vi återser juristen Klara Walldéen. Hon befinner sig på sin älskade morfars begravning tillsammans med sin vän journalisten Gabriella. När de återvänder till Stockholm blir väninnan gripen av SÄPO anklagad för terrorism. Klara börjar forska i saken.

Jacob Seger ska börja praktisera på svenska ambassaden i Beirut. Ingen har tid att ta hand om eller introducera honom. Han träffar fotografen Yassim på en fest och de blir mer än vänner. Det i sin tur leder till att han blir kontaktad av Myriam från MUST. Jacob vet inte vilket ben han ska stå på när dramatiska händelser inträffar runt om honom. Vem är vän och vem är fiende?

Både Klara i Stockholm och Jacob i Beirut tvingas att ta sig till Bryssel där deras öden och liv korsas. Dessutom utsätts de båda för stora faror. Därifrån och till bokens slut blir det en riktig actionthriller, från att ha varit en ganska stillsam men inte odramatisk berättelse.

Boken har flera teman; Hur långt kan man gå för sin kärlek, även om den är förbjuden? Hur långt kan man gå för sin vänskap? Kan man lita på sin kära eller sin vän? Det handlar också i allra högsta grad om internationell terrorism och korruption.

Joakim Zander är skicklig på att berätta en spännande historia med många mänskliga bottnar. Han kan sina ämnen. Skall man ha någon invändning så får slumpen lite för ofta trumfa över sannolikheten.

Men det förtar inte författarens styrkor. Jag uppskattar mycket hans förmåga att växla tempo och att han alltid har en ny berättelse att förtälja. Även om Klara Walldéen är en återkommande karaktär så är upprepning något som Joakim Zander inte ägnar sig åt. Allra bäst är hans persongestaltningar. Varje karaktär känns äkta och levandegjord. Han kommer inte med en bok om året, vilket oftast tyder på omfattande research och att man får en ny fräsch saga i handen.

Betyg: 4 tomteluvor Foto: Emil Malmborg

Inga kommentarer: