torsdag 7 februari 2019

Anita Santesson: När djävulen kom till Bagarmossen - Bokomdöme


När djävulen kom till Bagarmossen
Av Anita Santesson
Bucket List Books 2017
ISBN 9789187969225, Danskt band, 488 sidor

När författaren debuterar för vuxna gör hon det med något som hon kallar magisk realism. Var boken tilldrager sig hörs på titeln i denna framtidsdystopi. Bagarmossen några år fram i tiden är inte så trevligt. Utanförskap och stor brottslighet, främst övergrepp på kvinnor. Fler våldtäktsmän härjar i trakten. Det är nästan en epidemi.

Ylva Svensson är lärare på Stockholms Akrobatiska Kunskapsgymnasium. Hennes kropp är inte längre anpassad till hennes arbete och hon hånas en del. Hon lever för sina barn. Toto är färgad och städerska på samma skola. Hon bryr sig om alla och är mycket godhjärtad. Även hon lever för sina barn. Bahar är arbetskamrat med de andra två, hon arbetar som skolsköterska. Med tiden har hon blivit desillusionerad men dras med i de andras entusiasm, även om hennes barn är det viktigaste.

Allt kretsar kring dessa tre kvinnor som är helt olika, men ändå har så mycket gemensamt. Intill Ylva flyttar en mystisk kvinna in. Så småningom blir man varse att det är hon som styr i Bagarmosse. Med onda krafter. Dramatiken tätnar i förorten och många hemska händelser sker.

Romanen belyser dagens problem genom att visa vad som kan hända om vi inte skärper till oss, även om djävulen kanske inte kommer att flytta in. Men kanske något liknande fenomen. Här finns mycket svärta i romanen, men också en gnutta humor. Karaktärerna lever och är lätta att identifiera sig med. Kanske är gränsen mellan gott och ont alldeles för tydlig.

Även om boken naturligtvis är alldeles för lång har Anita Santesson lyckats skriva en tankeväckande saga med överraskande inslag.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Athina Strataki

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2