torsdag 7 februari 2019

Johan Elfner & Mats Dahlquist: Dödsäsong - Bokomdöme


Dödsäsong
Av Johan Elfner & Mats Dahlquist
Hoi Förlag 2018
ISBN 9789176970690, Inbunden, 320 sidor

I sökandet efter det perfekta mordvapnet har detta författarpar debuterat med att använda naturen som sådant. Och varför inte? En lavin lämnar varken fingeravtryck eller DNA. Det måste sägas vara ett fyndigt grepp. Johan och Mats träffades i Verbier och bestämde sig för att tillsammans skriva en deckare, och för att använda den orten som scen.

Här bjuds det på fantastisk skidåkning, men också på ett uteliv fyllt med brottslighet, alkohol och tyngre droger. Egentligen är det ett ganska ensamt och torftigt liv som beskrivs. Det mesta är yta. Jetsetlivet flyttar emellanåt också ut till städer som Paris, Amsterdam och Singapore.

Författarna har lyckats få till en spännande grundhistoria som de verkligen fått att leva genom hela boken.  Det blir både iskallt och läskigt.

Däremot är karaktärerna tämligen endimensionella. De super något kopiöst. Genom hela boken. Jag betvivlar att någon av personerna har en nykter stund. Gestaltningen är svag och trovärdigheten låg där.

Det ska bli en trilogi lovar Elfner och Dahlquist. Inte mig emot, men jag vill gärna läsa om mer verklighetstrogna människor.

Betyg: 2 tomteluvor  


Foto: Alpimages

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2