måndag 25 februari 2019

Karin Valtersson: Angelika - Bokomdöme

Angelika
Av Karin Valtersson
Bokförlaget Polaris, 2019
9789177950950, Inbunden, 307 sidor

Författaren är bosatt i England och debuterar med denna psykologiska thriller. Hon kommer ursprungligen från Uppland och arbetar med demokratifrågor i Burma.

Angelika har oväntat gift sig med en rik engelsman och lever lyxliv i England. Hennes syster Mikaela bor kvar i Sverige när hon får budet att Angelika är försvunnen. Ligger det ett brott bakom? Har hon lämnat sin man och sin lilla dotter självmant? Mikaela känner sig tvingad att åka över och undersöka vad som ligger bakom.

Den bild Mikaela får där av sin syster stämmer inte med vad hon själv vet och tycker. Angelikas man, Thomas, har aldrig varit någon favorit och hon är mycket misstänksam mot honom. När han får ett oväntat SMS från sin fru vet systern inte vad hon ska tro. Hon tvingas återvända hem och acceptera att Angelika lämnat sitt barn frivilligt. Men hon tvivlar fortfarande.

Det är en bok om relationer, äktenskap och systerskap. Vad händer när saker ställs på sin spets? Hur långt är man beredda att gå för sin partner, sitt barn eller sitt syskon?

Karin Valtersson har skrivit en spännande bok med bra driv. Storyn är välkonstruerad om än något förutsägbar. Karaktärerna är levandegjorda men jag blir ändå mer nyfiken på dem än vad jag får veta. En lovande debut är det, en debut som borgar för en fortsättning.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8