torsdag 7 februari 2019

Arne Dahl: Mittvatten - Bokomdöme


Mittvatten
Av Arne Dahl
Albert Bonniers Förlag 2018
ISBN 9789100162368, Inbunden, 384 sidor

Efter serierna om Opcop och A-gruppen ändrade Arne Dahl stil och har med denna avslutande del skrivit tre täta böcker, de första heter Utmarker och Inland. Borta är de stora poliskollektiven som istället har ersatts av några få högst märkvärdiga och annorlunda poliser, Sam Berger, Molly Bloom och Desiré Rosenkvist. De är cowboys, arbetar ensamma och inte i grupp. De tar till oortodoxa metoder.

Författaren har alltid varit en god berättare. Hans sagor är förvisso otroliga men är ändå sannolikt berättade. En slags logisk orealism. Han är en av de språkligt bästa i sin genre vilket gör det njutbart att läsa.

I denna tredje del ligger Molly i koma och Sam är felaktigt misstänkt för mord. Läsaren kastas rakt in i handlingen. Om man inte har läst de första två delarna kan det vara lite knepigt att komma in i berättelsen. Sam isolerar sig, men får direktiv från Säpo. Kan han lita på dem? Kan han lita på någon.

En vän till mig jämförde handlingen med Hoola Bandoolas gamla hit; Vem i hela världen kan man lita på”. Det är verkligen så, historien svänger, den pålitlige blir plötsligt opålitlig och tvärtom.

Det är blodigt och dramatiskt med många döda, men det fungerar i Arne Dahls tappning. Det är mycket som blir bra när han skriver, vilket gör att jag undrar vad som ska komma härnäst. Mera krim, eller inte? Efter tre fullbordade serier kan man inte vara säker.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Thron Ullberg

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8