Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

fredag 31 juli 2020

Håkan Nesser: Den sorgsne busschauffören från Alster - Bokomdöme


Den sorgsne busschauffören från Alster
Av Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag 2020
ISBN 9789100183127, Inbunden, 398 sidor

Håkan Nesser är Håkan Nesser. Man vet vad man får även om man ändå inte vet det. Varje berättelse är unik och speciell, men där finns alltid den kvalitet som författarens namn borgar för.

Genom åren har han också givit sina böcker många olika smakfulla titlar. Som den här. Smaka på den! Den sorgsne busschauffören från Alster. Den ger många associationer och förväntningar, inte minst väntar man sig lite Fröding. Och det får man.

Albin Runge heter busschauffören som är sorgsen. Jag borde verkligen inte leva, skriver han i sin anteckningsbok som han har benämnt Stänk och flikar. Döpt efter Gustaf Frödings diktsamling från 1896 med samma namn.

Albin Runge har varit busschaufför men han har också varit med om en tragisk olycka med många unga dödsoffer. Han har förvisso blivit friad från ansvar, men händelsen har påverkat hans liv och han har slutat att köra buss.

Flera år senare blir han hotad till livet av någon som anser att han har alla dessa liv på sitt samvete. Runge uppsöker polisen och Gunnar Barbarotti och hans numera sambo Eva Backman får ett fall som inte liknar något annat att bita i.

Poliserna har läsarna mött tidigare. Den cyniske och något humoristiske Barbarotti är en angenäm bekantskap och trevlig att återse. Han har inte blivit mindre cynisk och absolut lika humoristisk. Eva Backman är i många stycken hans jämlike på dessa områden.

För en gångs skull drar Håkan Nesser berättelsen till Gotland och till hans egna trakter där i nordöst. Miljön är som vanligt gestaltad till perfektion, men till skillnad från till exempel Van Veeterenböckerna kan man ju resa till dessa platser. Jag lovar att man blir sugen på både natur och fik.

Få har en sådan skicklig berättarröst som Håkan Nesser. Det är en sann språklig njutning att läsa denna bok som på något sätt handlar om livet och döden och vad allt går ut på – egentligen.

Betyg: 5 tomteluvor  Foto: Jo Voets

Inga kommentarer: