måndag 1 mars 2021

Jacob Lindfors: Vinterpacket - Bokomdöme

 

Vinterpacket

Av Jacob Lindfors

Piratförlaget 2021

ISBN 9789164206886, Inbunden, 541 sidor

 

 

Det har kommit många militära thrillers i början av detta år. Överhuvudtaget har det blivit en alltmer populär genre. Kanske har det med säkerhetsläget i världen att göra, och med att Sveriges försvar rustas upp. Jag ska direkt säga att det aldrig har varit min favorittyp av böcker. Därför kan jag kanske vara lite orättvis i mina omdömen.

 

Den här boken tillhör ändå en av de mest läsvärda i den kategorin. Jacob Lindfors skriver utmärkt och på spänningen kan man inte klaga. Det kan man istället göra på sidantalet. Minst 150 sidor för mycket. Mitt intresse sjunker när upplösningen närmar sig, när intrigen blir mer och mer dramatisk. Det borde vara tvärtom.

 

Jacob Lindfors har skapat en intressant huvudperson. Mattias Kassian arbetar i SOG, Försvarsmaktens specialförband. Han är adopterad, mörkhyad och en lite udda fågel i sin omgivning. Mattias har fått kämpa sig till en roll som elitsoldat. Det visar sig att han har hjältekvalitet.

 

SOG är hotat. Försvaret är hotat. Sverige är hotat. Av Vinterpacket, ett brottsligt nätverk som har planer och mål långt bortom vad man kan tänka sig.

 

Mattias och hans kamrater ställs inför extremt hårda prövningar. Vinterpacket skyr inga medel. Människoliv är ingenting värt. Det blir bokstavligen en kamp på liv och död.

 

Intrigen som författaren har konstruerat är tänkvärd och nagelbitande, även om där finns element som är svåra att ta på allvar.

 

Tanken är att det ska bli två böcker till om Mattias Kassian. Vilka hot som Sverige ställs inför i dessa får vi tills vidare bara fantisera om.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Anna-Lena Ahlström

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2