onsdag 19 augusti 2020

Dick Harrison: Herrens år 1398 - Bokomdöme

 

Herrens år 1398

Av Dick Harrison

Ordfront Förlag 2020

ISBN 9789177750512, Inbunden, 348 sidor

 

Författaren har skrivit en spänningsroman som tilldrar sig på Gotland. Föga ovanligt om man inte tar hänsyn till att den tilldrar sig under senare delen av medeltiden. Ett substitut för medeltidsveckan i Visby.

Upplägget i boken är som en traditionell deckare. Som Agatha Christie. Med ett mord som utreds av en ensam detektiv. Till sist blir det en final där spårhunden Thierry av Liege samlar alla inblandade i kyrkan och avslöjar mördaren. Traditionellt men ändå annorlunda eftersom det är den tid det är. Det är ett smart sätt av författaren att använda sig av nutida deckarmetoder i historisk miljö.

Det går inte att undvika att jämföra med Niklas Natt och Dags två historiska kriminalromaner som tilldrar sig ungefär 400 år senare, och mest i Stockholm. Båda författarna skriver om hur skitigt, äckligt och illaluktande tillvaron ter sig. Men Dick Harrison lyckas inte gestalta förhållandena lika bra som Natt och Dag. Det blir inte lika levande, det kryper inte in under huden på samma sätt.

Tyska orden har landstigit på Gotland och befriat befolkningen från sjörövare. När de firar segern försvinner en av de mer prominenta personerna, en viktig handelsman. Thierry gör allt för att finna honom och får göra det mesta ensam. Det sker huvudsakligen genom förhör och samtal. Det fanns inte mycket annat att välja på under denna tid.

Undersökningen kryper fram, och därmed också handlingen. Det gör att jag emellanåt tappar intresset i läsningen. Det är naturligtvis intressant med alla historiska beskrivningar, men det är samtidigt knastertorrt.

Få kan så mycket om svensk historia som Dick Harrison. Jag skulle önska mig att han delar med sig av den på ett något mer underhållande sätt.

Betyg: 3 tomteluvor  

Foto: Johan Bävman


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8