onsdag 5 augusti 2020

Olséni & Hansen: Livräddaren - Bokomdöme


Livräddaren

Av Olséni & Hansen

Bokfabriken 2020

ISBN 9789178353712, Inbunden, 333 sidor

Ljudbok, 7 timmar 48 minuter, Uppläsare: Anton Körberg


Den här boken har jag lyssnat på. Anton Körberg gör ett bra arbete som uppläsare. Inga stora åthävor, vilket jag uppskattar.


Humor/Feelgood- deckare är ett känsligt område. Få är de som lyckas. Det är lätt att det blir för farsartat och därmed bara tramsigt. Humor är förvisso svårt i alla sammanhang, men de här författarna tillhör de som lyckats med konststycket att kombinera en trovärdig kriminalintrig med ett antal goda skratt.

Deras karaktärer är lätta att tycka om. Allra helst De Fyras Gäng, fyra 80+ karaktärer som alltid lyckas trassla till det. Systrarna Elisabeth och Märta, Märtas man Ragnar och grannen Egon som är äldst, 87. Dessutom finns där en polis, Mårten. Förmodligen Skanör/Falsterbos mest late sådan. Han är snäll och hjälpsam, bygger hellre verandor åt andra än genomför adekvat polisarbete.

Det är då tur att pensionärerna hjälper till och är de som egentligen löser brotten. Men det är även de som stjälper en smula. Som denna gång när Elisabeth och Märtas mor ska begravas, hur gammal hon blev kan man knappt föreställa sig. Egon och Ragnar hittar kyrkvaktmästaren mördad i en kyrkbänk, och för att inte störa begravningsakten gömmer de honom i predikstolen. Där står sedan Egon och visslar under begravningsceremonin, en melodi som han framför till den avlidnas ära.

Den här boken är ofta skrattframkallande, men kanske inte författarnas bästa. Jag tycker bättre om när de fyra gamla får ta mer plats. Det blir väl mycket Mårten och hans problem denna gång och då är humorn inte lika subtil.

För att vara feelgood förkommer här ovanligt många mord, tre. Mystiken kring brotten tätnar, och Mårten ligger illa till. Hans lathet avslöjas av polischefen och han får inte leda utredningen. Agatha med bacillskräck tar över. Hon är ett riktigt rivjärn och en paragrafryttare, och underhållande bara därför.

Det är då tur att Mårten har Egon som hjälper honom att lösa mysteriet och sedan själv få äran.

Trivsam hängmatteläsning under sommaren med många skratt och leenden.

Betyg: 3 tomteluvor 

Foto: Erik Grönlund


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8