tisdag 18 augusti 2020

Viktoria Höglund: Den som lämnas ensam kvar - Bokomdöme

 

Den som lämnas ensam kvar

Av Viktoria Höglund

Southside Stories 2020

ISBN 9789188725721, Inbunden, 429 sidor

 

Författaren debuterade förra året med en bok om psykologen Malin Dahl. Huvudpersonen återkommer nu med en ny kriminalroman med psykologiska förtecken.

Liksom den förra boken är det mycket fokus på relationer. Romanen kan delas upp i två delar. Det finns en kriminalhistoria, men främst handlar det om dödlig sjukdom och sorg, hur den drabbar de närstående.

Malin är samtalsledare i en grupp med anhöriga till personer som har obotlig cancer. De mord och de händelser som sker har alla någon form av anknytning till personer i gruppen. Till att börja med är det oklart hur. Polisen har svårt att finna gemensamma nämnare till de olika brotten, trots att samma fingeravtryck har hittats på de olika brottsplatserna. Den osympatiske polisen Stefan Lindgren (mansgris) utreder. Dessutom har han en oförklarlig dragningskraft på Malin. Men Malin har familj, även om den sviktar.

Viktoria Höglund skriver mycket väl och extremt gripande om de döende personernas anhöriga. Hur de drabbas och den frustration de upplever. Hennes texter tar tag om hjärtat och kniper åt.

Kriminalhistorien är inte lika stark. Det känns mer spännande att läsa om hur det går för familjerna än att följa mördarjakten. Även om det går att gissa gärningsmannen så överraskar författaren med en fyndig slutkläm.

Precis som i första boken är det dock för långt och utdraget. Hundra sidor kunde ha strukits utan problem, och kanske allra mest då i Malins egna problem på hemmaplan. Där är sannolikhetsfaktorn lägre.

Ändå är detta en författare som har kommit för att stanna. Och en huvudperson i Malin Dahl likaså.

Betyg: 4 tomteluvor  
Foto: Björn Qvarfordt

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8