Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

torsdag 24 september 2020

Buthler & Grimwalker: Kastvindar - Bokomdöme

 

Kastvindar

Av Buthler & Grimwalker

Bokfabriken 2020

ISBN 9789178352326, Inbunden, 331 sidor

Ljudbok, 11 timmar 39 minuter, Uppläsare: Jonas Malmsjö

 

Den här boken har jag konsumerat med öronen. Det ger alltid en något annorlunda upplevelse eftersom uppläsaren tillför en dimension till. Här är det Jonas Malmsjö som jag i detta fall inte helt uppskattar. På något sätt väser han fram texten, kanske med en tanke på att det då ska bli mer spännande. Det blir det inte. Och emellanåt faller han in i ett barnsligt tonfall som absolut inte passar till denna typ av intrig.

 Författarparet återkommer med en andra bok om Alex Storm. Han fortsätter med sin kriminella verksamhet samtidigt som han säger sig vilja lämna den olagliga verksamheten. Även hans fru Jessica, som först varit ovetande om sin mans verksamhet, vill bryta sig loss. Men hon har i sin tur gjort sig skyldig till mord, vilket inte Alex känner till.


Alex bror, Peter, är verksam i Hongkong. Han leder triaden som är på gång att ta över all brottslig verksamhet och har inga skrupler för att nå dit. Våld fungerar alltid. Han har utsett Alex till att leda den verksamheten i Europa. Han skickar en av sina skickligaste torpeder till Sverige för att kontrollera att allt går som han vill.

I Sverige försöker Alex ta över all kokainhandel, men kommer i krig med alla andra brottssyndikat. Även här blir det våldsamma konflikter med fruktansvärda efterverkningar. Naturligtvis är inte heller polisen overksam, Nina Trygg på Säpo är i hasorna på Alex.

Låter det rörigt. Jo, det kan man säga. Men det är också extremt actionfyllt. Som läsare får man inte en lugn stund. Allt som kan gå illa gör också det. På ett extremt våldsamt sätt. Ingen lägger fingrarna emellan.

För de som gillar explicit action är det här boken att läsa. Själv saknar jag lite av den humor och självdistans som den första boken innehöll. Nu har författarna släppt tyglarna och låter fördämningarna brista.

Boken har ingen specifik handling, det är mer som ett brottstycke ur den pågående processen med triadens övertagande av svensk kriminalitet, kombinerat med Alex försök att bryta sig loss.

Kanske önskar jag mig ett steg tillbaka, en liten handbroms. Utan att det ska gå ut över dramatiken naturligtvis, det är knappt att man hinner med nu.

Betyg: 2 tomteluvor  Foto: Martin Magntorn

Inga kommentarer: