Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 9 september 2020

Christina Erikson: Den trettonde lärjungen - Bokomdöme

 


Den trettonde lärjungen

Av Christina Erikson

Albert Bonniers Förlag 2020

ISBN 9789100181949, Inbunden, 381 sidor

 

Tyvärr har den här bokserien gått lite i stå. Det här är tredje delen om kommissarie Elias Svensson och författaren Cornelia Lind. Den första, Din vän Forsete, var jag ganska förtjust i. Den lovade mer. Men jag tycker att utvecklingen tyvärr gått åt fel håll.

För det första är det svårt att läsa den här boken fristående. Det är alltför många hänvisningar till vad som hänt tidigare, och detta förklaras minst sagt bristfälligt. Vissa saker ter sig därför obegripliga. Bokserien är en pågående process, men man måste kunna läsa varje bok för sig. Dessutom är det tydligt att det kommer en fortsättning. Många trådar är oavslutade, för många.

Det börjar dramatiskt med att en blodig man stapplar in på en polisstation i Oskarshamn. Han kan inte tala och hamnar på en psykiatrisk klinik. Ett nytt lik hittas i en gammal grav i samma stad och den lokala polisen tar hjälp av Elias Svenssons nybildade grupp för svåra brott.

Gruppen består av väldigt olika personer med många egna problem i bagaget. Den andra huvudpersonen Cornelia Lind finns med som någon form av psykologisk expert på psykopater. Osannolikt nog utan annan utbildning än att själv ha terroriserats av en psykopat. Osannolikt är det och hon har dessutom inte blivit av med sin förföljare än.

I bakgrunden ruvar hela tiden Forsete, en karaktär eller en organisation som säger sig vara på de godas sida, men är helt skrupelfri. När polisen misslyckas träder Forsete in.

Att författaren har egna erfarenheter av psykopater och har stora kunskaper i ämnet är sant. Att därifrån befolka sina böcker med ett flertal sådana är mer tveksamt. Boken tappar sin trovärdighet.

Överhuvudtaget känns boken lite slarvig. Ett flertal språk- och faktafel kunde absolut ha undvikits.

Historien fortsätter med Forsete som en gudsfigur och med andra huvudkaraktärer som alla brottas med sina liv.

Betyg: 2 tomteluvor  Foto: Fredrik Hjerling

 


Inga kommentarer: