torsdag 10 september 2020

Philip Birk: Tigerstaden - Bokomdöme

 

Tigerstaden

Av Philip Birk

Historiska Media 2020

ISBN 9789175459011, Inbunden, 312 sidor

 

Trots att detta bara är tredje delen har den här serien redan blivit en av mina favoriter. Orsaken till det är flera. Jag uppskattar författarens språk som innehåller en mild humor som är i min smak. Karaktärer mördas, men brotten som det egentligen handlar om är konststölder. Våldet är begränsat, och när det sker något åt det hållet är det inte explicit beskrivet.

Huvudkaraktären Tom Grip är intressant och tar bara till våld om nöden kräver det. I tidigare böcker har han stulit kända konstverk i Köpenhamn och Stockholm. Nu är det dags för Oslo och originalversionen av Edvard Munchs Madonna. En tavla som länge har varit försvunnen. Men eftersom Tom har stulit den en gång tidigare! vet han var den finns. Som vanligt blir det en kupp i värsta Ocean’s Elevenstil. Bara att läsa om kupperna ger stor behållning.

Men likt Jönssonligan (inga andra jämförelser) går det inte alltid som Tom vill. Det uppstår oftast flera förvecklingar. Så också nu. Och som vanligt är expolisen dansken Kasper Christiansen på fel plats vid fel tillfälle. Han måste vara världens mest otursförföljde man. Allt som kan hända, händer just honom.

Det blir spännande med en slutjakt som slutar rejält överraskande. Innan dess har Toms skicklighet flera gånger ställts på prov. Han är smart, men hur långt kan han pressas?

Några invändningar undrar man? Jo, ibland tappar boken lite tempo. En äventyrsroman som denna kräver att läsaren hålls på tårna. Emellanåt är det också något rörigt, även om allt klarnar efter hand.

Det är Oslo som är arena och tiden är i år i mitten på mars. När pandemin börjar sätta spår. Norge är på väg att stängas ner. Författaren fick under skrivandet förändra vissa delar på grund av det. Det är nog den första bok jag läser där coronan har en aktiv del i handlingen. Fler lär följa.

En av karaktärerna i boken är stationerad i Helsingfors. Därför är det inte svårt att gissa att bok nummer fyra kommer att handla om en konststöld där. Och i femman väntar Reykjavik. Eller hur, Philip Birk?

Betyg: 4 tomteluvor  


Foto: Hans Jonsson


Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...