Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

tisdag 22 september 2020

Karin Collins: Under isen - Bokomdöme

 

Under isen

Av Karin Collins

Schildts & Söderströms 2020

ISBN 9789515250377, Inbunden, 302 sidor

 

Författaren är bosatt i England men är finlandssvensk. Detta är hennes andra roman. Jag har förmodligen fått den skickad till mig för att den handlar om ett mord och därför möjligen ska klassas som en kriminalroman. Som en sådan gör den inte mycket väsen av sig. Det är först i sista fjärdedelen av boken som ett brott begås och någon form av utredning/uppklarnande följer.

Däremot är det en mycket stark roman. Karin Collins är fenomenal på att gestalta sina karaktärer och att beskriva sina miljöer så att läsaren känner sig på plats. Med på samma resa. Jag gör gärna en parallell med Stina Jackson här.

Den unge pojken Peter hittar en ung kvinna oklädd och gråtande i vintersnön. Han försöker hjälpa henne och dras framledes omedvetet till henne. Hon sitter fast i ett hopplöst förhållande med en man som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt.

Åke, hennes granne, är en annan person som hon vänder sig till. Men han är gravt alkoholiserad och klarar inte ens av att ta hand om sig själv. En annan huvudperson är Gunilla som är allmänt missnöjd. Hennes liv har inte blivit som hon har tänkt sig och nu lägger hon mest skulden på andra för det. Hon är syster till Åke, men det vill hon knappt kännas vid.

Dessa karaktärer bildar grunden för romanen. Deras liv, deras drivkrafter och absolut deras tillkortakommanden skildras på ett förhållandevis odramatiskt sätt. Men det är fängslande och spännande i det lilla vardagsformatet. Det lilla som sker får stora konsekvenser.

Karin Collins är uppvuxen i Hangö och det är också där hon har förlagt sin roman, i det lilla Gunnarstand. Ett ganska inskränkt samhälle i mitten av 80-talet.

De olika karaktärerna får liv av författarens penna och de är alla rejält intressanta att följa. Även om man förstår att de går mot någon form av katastrof. Tack Karin Collins, för denna läsupplevelse. Men någon deckare är det inte!

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Dave Collins


Inga kommentarer: