torsdag 17 september 2020

Anna Karolina: Försvararen - Bokomdöme

 

Försvararen

Av Anna Karolina

Bokfabriken 2020

ISBN 9789178354870, Inbunden, 336 sidor

 

Minns ni Perry Mason? Minns ni Paul Drake? Den sistnämnde var detektiv och utredare åt Perry. Även om detta inte är någon rättegångsthriller är det lite så som tanken är bakom Anna Karolinas första bok i serien om Ebba Tapper. Ebba är ex polis och alkoholist. Den omtalade försvarsadvokaten Angela Köhler dammar av henne och anlitar henne som utredare.

När det kända före detta fotbollsproffset Nicolas Moretti vaknar upp efter ett drogfyllt julfirande gör han det i knät på sin mördade tvillingsyster Jasmine. Givetvis blir han huvudmisstänkt. En minst sagt dramatisk upptakt på boken, och därmed är ribban lagd. Boken är fylld med överraskande dramatik och de lugna stunderna är få.

Ebba har det inte lätt. Hon brottas med sitt alkoholbegär, hon konfronteras med gamla poliskamrater som inte direkt är hennes bästa vänner. Allra svårast har hon i samarbetet med Angela. Advokaten verkar arbeta med dubbla agendor. Kan Ebba lita på henne? Kan hon lita på någon?

De flesta karaktärerna i boken är opålitliga. Är det någon som talar sanning? Anna Karolina har ett sjå med att lotsa läsaren mellan olika lögner och diverse märkliga scener. Hon gör det skickligt även om handbromsen kanske kunde ha använts oftare. På de alldeles lagom många sidorna har författaren pressat in mycket, somligt kunde kanske ha sparats till senare delar i serien. Hon lyckas också med något som få deckarförfattare har gjort på senare tid, hon får mig att tappa hakan genom bokens upplösning.

För en serie ska det bli. Ännu en med ganska suspekta huvudkaraktärer, personer som inte alltid följer lagens ramar. Varför inte? Jag följer gärna Ebbas och Angelas fortsatta samarbete. Om de står ut med varandra. Om de överlever.

Betyg: 4 tomteluvor  



Foto: Martin Magntorn

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...