Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 16 september 2020

Samuel Karlsson: Höstmorden - Bokomdöme

 

Höstmorden

Av Samuel Karlsson

Lind & Co 2020

ISBN 9789179032890, Inbunden, 362 sidor

 

Nu är författaren framme vid sin tredje del om polisinspektör Jessica Jackson. Hon bor på Mörkö som är en fiktiv ö utanför Västervik. Där kan man nu utfärda en Sandhamnsvarning. Ön är inte stor, men där förekommer oproportionerligt många mord.

Jessica jobbar halvtid med sitt lilla mikrobryggeri och brottas med att besluta om hon ska säga upp sig från polisen. Hon trivs bättre bland ölflaskorna än i det ganska trångsynta poliskollektivet.

Samuel Karlsson har hakat på lagändringen om hur man får hantera DNA. Ett gammalt fall blir aktuellt och andra nyare fynd kan kopplas till det. Våldet accelererar. Ingen vill tala med polisen.

Jessica är illa sedd. Kanske inte så konstigt eftersom hon har hoppat i säng med öns gifta präst. Främst kvinnorna på ön hatar henne och skapar en speciell Facebookgrupp för ändamålet.

Precis som i tidigare böcker har författaren skapat en fantasifull och överraskande intrig. Kanske till och med lite för överlastad av vändningar och förvecklingar. Samuel Karlsson bygger alltid skickligt upp spänningen fram emot den crescendoartade upplösningen.

Här finns fortfarande saker som kan bli bättre. Dialogen till exempel. Den flyter inte trovärdigt. Ett plus för gestaltningen av miljön, som ändå är påhittad.

Författaren har nu etablerat sig som en av Sveriges stabila deckarförfattare. Man vet vad man får. Spänning! 

Betyg: 3 tomteluvor 


Foto: Eva Lindblad


Inga kommentarer: