måndag 11 december 2023

Sara Strömberg: Skinn - Bokomdöme

 


Skinn

av Sara Strömberg

Modernista 2023

ISBN 9789180638623, Inbunden, 426 sidor

Man kan inte annat än beundra Sara Strömberg som från ”ingenting” gått till att bli en av Sveriges mest etablerade och älskade författare. Med blott tre böcker. De två tidigare, Sly och Skred, belönades med först Svenska Deckarakademins Debutpris (2021) och därefter det stora priset för Årets Bästa Svenska Kriminalroman (2022). Den här boken var dessutom nominerad till det senare priset. Snacka om kometkarriär.

Huvudpersonen, journalisten Vera Bergström, är en tvär karaktär med stort rättvisepatos. Hon promenerar rakt in i hjärtat på läsaren och man unnar henne mer än vad hon får. Eventuellt finns det en liten öppning till kommande lycka i den här boken. Den som läser får se.

Intrigen är klassisk med ett gammalt brott, ett Cold Case, som åter blir aktuellt. Vera får i uppdrag att skriva om en tragisk händelse tjugo år tidigare. En man och hans två barn hittades ihjälslagna i Visjövalen utanför Storlien. Mamman har varit försvunnen sedan dess. När Vera börjar forska rivs mycket damm upp.

Boken är berättad ur tre perspektiv, Veras i jagform, den mördade pappans i dåtid och i en hårfrisörskas, Roya, i en Stockholmsförort. Det tar en stund innan Royas roll blir begriplig, men det är snyggt löst och självklart när man förstår.

Jag brukar klaga på böcker som är för långa. Det gör jag inte här eftersom alla sidor är fyllda med text som är meningsfylld och snabbt driver historien framåt, som engagerar mig. Men…det får inte bli längre.

Jag hittar mycket språkglädje och lagom med insprängd humor. Naturligtvis får läsaren mer av den jämtländska naturen som Sara Strömberg beskriver med sin alldeles egna värme och träffsäkerhet. 

Betyg: 5 tomteluvor  


Foto: Göran Strand


Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1158

Simon & Garfunkel: The 59th Street Bridge Song In på listan 28 augusti 1971 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5