måndag 12 december 2011

Adventskalendern Lucka 12

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1968 - Spanien
Massiel: La, La, La (Ramón Arcusa & Manuel de la Calva)
Favorit var detta år Cliff Richard med Congratulations, och det inte bara för att tävlingen avgjordes på hemmaplan, i Royal Albert Hall i London. Förväntningarna på låten och artisten hade trissats upp något enormt, men när rösterna var räknade blev det en andraplats, en poäng efter Massiel. Men det är naturligtvis Cliffs låt som fortfarande lever och sjungs på födelsedagar m m.

Det var första gången som det var tusentals åslådare och även första gången som tävlingen sändes i färg. Detta trots att de flesta länder ännu inte infört det i sina sändningar. Bland artisterna märktes Wenche Myhre som framförde Västtysklands bidrg (sexa). Svenskarna tyckte bäst om Irlands bidrag och våran egen Claes-Göran Hederström blev femma.

I Spanien var uttagningen en fars. Valet stod mellan två artister med två olika melodier. Då kompromissade man och skickade den ene med den andres sång. Men han vägrade eftersom han inte fick sjunga på katalanska. Och så blev det Massiel, vilket bestämdes en vecka innan sändning.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2