söndag 18 december 2011

Adventskalendern Lucka 18

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom. Och vad ska det bli på julafton - något önskemål?

Eurovision Song Contest 1965 - Luxemburg
France Gall: Poupée De Cire, Poupée De Son [Vaxdocka, Skivdocka] (Serge Gainsbourg)
Det här är min favorit av alla Eurovisionlåtar genom tiderna. Jag föll pladask då, och jag gillar den fortfarande. Den är ju också skriven av legenden Serge Gainsbourg. Han var aktuell på listorna i Sverige några år senare tillsammans med Jane Birkin och den kontroversiella låten Je T'aime Moi...Non Plus.

Tävlingsarena var Sala di Concerto della RAI i Neapel. Nytt deltagarrekord med 18 länder blev det och för första gången sändes programmet i några östeuropeiska länder, även om de inte deltog. Irland, som har vunnit flest gånger, var med för första gången och kom sexa. Sverige med Ingvar Wixell blev tia. Programledaren Reata Mauro pratade i stort sett bara italienska programmet igenom.

Det blev en jämn och spännande omröstning där France Gall vann knappt före Storbritannien och Frankrike. Svenskarna gav högsta poängen till grannlandet Danmark som kom sjua, och endast Danmark och Finland gav poäng till Sverige! Kompisröstning? Vinnarlåten spelades in på svenska av Lill-Babs och Gitte Henning och hette då Det Kan Väl Inte Jag Rå För. Här är vinnarreprisen:

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...