fredag 9 december 2011

Adventskalendern Lucka 9

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Eurovision Song Contest 1971 - Monaco
Séverine: Un Banc, Un Arbre, Une Rue [En Bänk, Ett Träd, En Gata] (Jean-Pierre Bourtayre/Yves Dessca)

1971 fick Monaco sin enda vinst hittills. Tävlingen avhölls i Gaiety Theatre i Dublin. En nyhet var att man nu fick ha hela sex personer på scen istället för som tidigare två. Sverige hakade på detta och skickade Family Four (som kom sexa).

18 länder deltog. Danmark höll sig borta som vanligt, men Malta var nya. En annan nyhet var att samtliga länder skickade en musikvideo i förväg, så att alla TV-bolag kunde visa dem innan tävlingen. Varje land hade två jurymedlemmar som röstade, en under och en över 25 år. Sveriges jury bestod av Eva Blomqvist och Putte Wickman. Hela juryn fanns på plats i Dublin och flera mutförsök anmäldes. En maltesisk medlem försökte till och med locka upp den femtonåriga norska sångerskan Hanne Krogh upp på rummet med löfte om höga poäng.

Séverine vann knappt före Spanien och Västtyskland. Vinnarlåten blev en stor hit och sjöngs in på många språk. Siw Malmkvist gjorde den svenska versionen På En Gammal Bänk.  Här får ni vinnarreprisen:

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3