onsdag 28 december 2011

Unni Drougge: Förkunnaren - Bokomdöme

Förkunnaren
Av Unni Drougge
Massolit Förlag 2011
ISBN 9789186649166, Inbunden, 449 sidor
Om Raymond Chandler hade varit kvinna hade han skrivit den här boken. Huvudpersonen Berit Hård har många drag av Chandlers hårdkokte Philip Marlowe. Samma oräddhet, lätta naivitet, dekadans och framförallt den cyniska humorn.

Drougge låter en del kända personer ingå i bokens persongalleri t ex Leif G W Persson. Men även andra figurer som spelar centrala roller i handlingen har lånat drag av verkliga personer. Jag tycker mig känna igen både den ena och den andre, men det är naturligtvis upp till läsarens fantasi att koppla på det viset.

I denna andra bok om journalisten Berit Hård får hon i uppdrag att skriva ett porträtt på den populära artisten Lotuz af Love. En karismatisk artist som predikar kärleksbudskap och klär sig i klänningsliknande plagg!!! Artisten samarbetar med det socialdemokratiska partiet och även de kontrakterar Berit. Men det går inte som man tänkt sig. Det inträffar skandaler och personer blir mördade. Berit Hård får en nöt att knäcka.

Unni Drougge använder satir, ironi och humor som vapen. Stundtals blir det humor på skratt och fnissnivå, men ibland sackar storyn av och det blir lite segt, kanske för att boken är på tok för lång. En mer koncentrerad story hade lyft humor och handling.

Men Berit Hård är en hjältinna som inte är skapt som andra. Inget tycks kunna rucka på hennes självbestämmanderätt och inget får stå i vägen för henne när hon är på jakt efter njutningsmedel i olika former.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3