onsdag 21 december 2011

Adventskalendern Lucka 21

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom. Och vad ska det bli på julafton - något önskemål?

Eurovision Song Contest 1970 - Irland
Dana: All Kinds Of Everything (Derry Lindsay & Jackie Smith)
1970 blev det år då Irland började sitt segertåg. De har sammanlagt tagit hem hela sju segrar. Dana som sjöng ska inte förväxlas med den Dana som vann för Israel 1998. Irlands Dana var en ung skolflicka som egentligen hette Rosemary Brown och hon sjöng så innerligt att hon tog hem segern före Storbritannien som deltog med likaledes unga, men mer rutinerade, Mary Hopkin. Spanien slog på stort med Julio Inglesias, men det räckte bara till en femteplats. Kanske för att han då inte var så känd, den främsta meriten dittills var att vara reservmålvakt i Real Madrid.

Efter fiaskot året innan med fyra delade vinnare lottades arrangörsland fram. Holländarna drog vinst/nitlotten och tävlingen hölls i RAI Congrescentrum i Amsterdam. Strulet 1969 fick också flera länder att hoppa av i protest, bl a Sverige. Men även Norge, Finland och Portugal stannade hemma. Tävlingen sändes inte heller i svensk TV. I våra tidningar stod bara korta notiser om att nu arrangeras den sista schlagerfinalen.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3