lördag 17 december 2011

Adventskalendern Lucka 17

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1965 Ingvar Wixell: Annorstädes Vals (Dag Wirén/Alf Henrikson)
Efter att ha missat 1964 års tävling p g a artiststrejk beslöt SVT att nu bara ha inbjudna kompositörer och textförfattare. Åtta stycken tillfrågades, men Ingvar Lidholm och Olle Adolphson tackade nej, så finalen bestod av sex bidrag. Bland upphovsmännen återfanns bl a Owe Thörnqvist, Bo Setterlind, Berndt Rosengren och Georg Riedel.

Dessutom lät man en och samma artist sjunga alla bidragen. Valet föll på operasångaren Ingvar Wixell. Själv var jag inte mycket för opera under sextiotalet, men just Ingvar gillade jag av någon anledning. Jag tror att han i TV sjungit duett med en kvinna vid namn Busk Margit Jonsson - och jag hade fallit. De var tydligen gifta visar det sig. Hon gifte sig sedan med Helge Skoog, men det äktenskapet har också upphört. Ingvar Wixell gick bort i oktober i år.

Naturligtvis var det Cirkus i Stockholm som gällde igen och programledare var Birgitta Sandstedt. Berndt Friberg och Egon Kjerrman var publikreportar och jagade fräckt positiva omdömen om Annorstädes Vals, men fick mest svaret att man höll på Owe Thörnqvists bossanova. Men det blev ändå valsen som vann en jordskredsseger. Det blev ingen skivframgång för Annorstädes Vals, faktum är att den har sålts sämst av samtliga vinnarlåtar. I Eurovisionfinalen blev det en tionde plats efter att för första gången sjungit på engelska. Absent Friends fick låten heta.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3