torsdag 8 december 2011

Bunny Ragnerstam: Mord mördare mördast - Bokomdöme

Mord mördare mördast – Liket i bokhyllan
Av Bunny Ragnerstam
Servian Förlag 2011
ISBN 9789163376207, Häftad, 469 sidor
Bunny Ragnerstam kom ut med sin första kriminalroman redan 1972, Brottet som kom bort, och detta är den tredje i den genren. Författaren är journalist och har varit ordförande i Sveriges Författarförbund 1998 – 2002. Han har skrivit många böcker och hans skildringar av arbetarrörelsens historia låg till grund för TV-serien Kråsnålen 1988.

Han har förlagt handlingen i denna deckare till författar- och förlagsbranschen. Rimligtvis borde han ha stor insikt i hur det fungerar där. Och det han beskriver är en ganska cynisk och egoistisk värld. Den store bokförläggaren Wille Björk blir mördad. Det visar sig att så många som sju olika författare har ett horn i sidan till honom och har utdelat hotelser. Bokens centralperson, Larry Jansson, har just skrivit sin första bok, men inte fått den antagen ännu. Han har en inte helt fläckfri bakgrundshistoria och fuskar nu som privatdetektiv.

Boken marknadsförs som humoristisk och satirisk. Och javisst, ibland blir den det. Men stilen är alltför återhållsam och tar inte ut de svängar som intrigen inbjuder till. Både humor, ironi och satir saknar den udd som jag hade hoppats på. Att boken sedan är minst 100 sidor för lång gör att den humor som ändå finns här och där blir alldeles för glest förekommande.

Mer rödpenna och humor. Tack!!

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2