onsdag 25 mars 2015

Anna Lihammer: Medan mörkret faller - Bokomdöme

Medan mörkret faller
Av Anna Lihammer
Historiska Media 2014
ISBN 9789175450810, Inbunden, 336 sidor
Historiska kriminalromaner är det ont om i Sverige. Inte ens det numera nedlagda priset Flintyxan fick det att ta fart. Därför blir man extra glad när man får sätta tänderna i ett riktigt lyckat exemplar ur genren.

Denna bok av arkeologen Anna Lihammer fick förra året Svenska Deckarakademins debutantpris. Hon har tidigare skrivit uppmärksammade böcker om sitt specialämne arkeologi.

Boken tilldrar sig under året 1934. Det är förkrigstid och nazisternas maktövertagande i Tyskland får konsekvenser även här hemma. Många sympatiserar med Hitler och läran om rasbiologin får elden att brinna häftigare i anhängarnas brasa. En steriliseringslag klubbas igenom i riksdagen. Mycket sker under denna tid som vi absolut måste skämmas för idag.

Som läsare får man lära sig mycket om dessa obehagliga åsikter som florerade, och om den forskning som fanns. Det var alldeles för många som trodde att man kunde bedöma människors kvalitet genom måtten på deras skallar.

I denna miljö blir en akademiker och forskare mördad på Anatomiska Institutionen i Uppsala. Mordet är mycket brutalt. Offret har blivit trepanerad, ett hål har borrats i skallen under medvetande. Fler liknande brott begås.

Kommissarie Carl Hell leder utredningen. Han är inte som andra poliser. Han går sin egen väg och vägrar ge vika när politiker trycker på för att mörklägga utredningen. Han har till och med kurage att som assistent använda sig av en polissyster. Ett beslut som inte ses med väna ögon av de andra inom kåren.

Assistenten blir på det viset ett sätt att beskriva könsroller vid denna tid. Intelligent! Boken har många dimensioner. Det är förvisso en historisk roman, som väl beskriver denna tid – men också en genusroman med fantisirika vändningar. Allt utan att knäppa läsaren på näsan. Skickligt! Det är dessutom precis lagom med tidsmarkörer för att de inte ska ta över handlingen, utan istället bli ett sätt att beskriva miljön på ett tidstypiskt sätt. Jag är verkligen förtjust i den balans som denna bok har mellan miljö, människor och intrig.


Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Johanna Jeansson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1211

Sweathog: Hallelujah In på listan 11 mars 1972 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 7