Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

onsdag 25 mars 2015

Krimimesse i Horsens

Nordens största deckarmässa

För 14:e året arrangerades Krimimessen i Horsens i Danmark. Horsens är en stad på Jylland med drygt 50 000 innevånare. Denna mässa är en av de största deckarmässorna i världen med över 5 000 besökare och program på sju scener samtidigt i två dagar.

En dansk festival har givetvis ett eget öl

Med så många programpunkter är det svårt att välja vad man vill se och lyssna på. Det blir till att ränna runt som en tätting mellan byggnaderna och tälten. Det danska gemytet fanns där, men var ännu mer närvarande på den Krimfestival jag var på i Oslo för några veckor sedan. Norskt gemyt? Det beror mest på festivalernas storlek. I Norge var det litet, nära och familjärt. Det försvinner lite när det som i Horsens var så pass stort. Men självklart kunde man köpa en öl med deckaretikett här, se där lite danskt gemyt i alla fall.

Ann Rosman

Naturligtvis var där flest danska författare på scenerna, men eftersom det säljs många svenska deckare i Danmark fanns det plats för en stor del av våra författare också. På scener och vid signeringsbord kunde man finna Tove Alsterdal, Stefan Ahnhem, Cilla & Rolf Börjlind, Carin Gerhardsen, Mons Kallentoft, Håkan Nesser, Fredrik T. Olsson, Roslund & Thunberg, Ann Rosman, Sofie Sarenbrant och Helene Tursten. Dessutom hade Svenska Deckarakademins Kerstin Bergman flera framträdanden på scen för att berätta om olika deckarämnen.

Jannie Schjödt Kold - Helene Tursten

Fokus var naturligtvis på författarintervjuer och föredrag. Dessutom förekom filmvisning, krimibingo och teater med deckargåtor. Håkan Nesser fick ta emot Danmarks finaste deckarutmärkelse för Levande och döda i Winsford. Boken fick Palle Rosenkrantzpriset för bästa kriminalroman förra året.


Håkan Nesser blev också uppmärksammad för sin bok En berättelse om Herr Roos. Den danske vispoeten Morten Bjerregaard har låtit sig inspireras av den när han skrivit visan Parmiddag – som han naturligtvis framförde för Håkan.

Morten Bjerregaard-Håkan Nesser; Morten står på scenen, Håkan på golvet

Bland andra författardigniteter kunde man finna Ann Cleeves, Sophie Hannah, Jörn Lier Horst, Gard Sveen och Craig Russell.

Kö till Tove Alsterdal!!!

I Sverige finns det en deckarfestival i Sundsvall på hösten, men den är i lite mindre skala än dem i Danmark och Norge. I sommar är det tänkt att Sverige ska få något motsvarande. Det ska bli deckarfestival i Visby, 13 – 16 augusti. Nästan mitt i sommaren. Hmm? Kommer det att finnas lediga rum på hotellen? Till något så när vettiga priser? Till Gotland kommer i alla fall Sveriges bästa deckarförfattare. Dessutom Anne Holt, Denise Mina, Belinda Bauer, Jussi Adler-Olsen och Alex Marwood.

Inga kommentarer: