Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

lördag 14 mars 2015

Thomas Ringstedt: Högtryck - Bokomdöme

Högtryck
Av Thomas Ringstedt
Albert Bonniers Förlag 2015
ISBN 9789100141196, Inbunden, 495 sidor
Att i kriminalromanens form skriva om miljö och naturtillgångar har blivit allt vanligare. Det är ett hett politiskt debattämne och ligger därmed i tiden.

Thomas Ringstedt skriver om oljan. Det finns de som tror att olja till viss del är förnyelsebar. Denna teori ligger till grund för denna thriller. Två av tre i ett företag som forskar i ämnet blir mördade och den tredje undkommer knappt när han blir instängd i bakluckan i en bil. Kan det vara deras forskningsresultat som mördaren vill åt?

Polisen Ulf Beow utreder fallet, samtidigt som han brottas med problem med sin familj. Hans fru är inte lika förtjust i hans arbete som han själv. Beow tar hjälp av officeren Lotta Nordenflycht, en kvinnlig superhjälte – hon klarar det mesta. Det komplicerade fallet för dem utanför Uppsala där de normalt verkar, till Moskva och Svalbard.

De vetenskapliga aspekterna är väl beskrivna och mycket intressanta. Författaren beskriver frågan precis lagom detaljerat för att fånga läsarens uppmärksamhet och inte trötta ut genom oändliga tekniska beskrivningar.

Det är också ganska mycket action i berättelsen. Våldsamt emellanåt, men Lotta är en kvinna som klarar hårda tag. Dessa spännande moment behövs för att göra intrigen mer dynamisk och omväxlande.

Bokens styrka är ändå miljöerna. Det spelar ingen roll om det är stadsmiljöer i Uppsala eller Moskva, kyliga betraktelser från Svalbard eller initierade beskrivningar av livet på ett forskningsfartyg. Miljöerna lever och känns verkliga.

Däremot är gestaltningarna av bokens karaktärer inte lika målande. Aktörerna i det välskrivna landskapet blir lite främmande och känns inte helt sannolika. Varken deras agerande som poliser eller deras familjerelaterade förvecklingar är speciellt trovärdiga.

Ett bra ämne blir tyvärr lite bortslarvat, men boken är ändå väl läsvärd på grund teorierna om oljans uppkomst och framtid.

Betyg: 3 tomteluvor


Foto: Martin Stenmark


Inga kommentarer: