Om du vill lämna kommentar på ett inlägg - klicka på kommentar under inlägget. Skriv din kommentar. Markera namn/URL. Skriv ditt namn eller alias.

söndag 15 mars 2015

Krimfestival i Oslo

Underhållande Krimfestival i Oslo
5 – 7 mars arrangerades i Oslo Krimfestival för fjärde gången. Central plats var Kappelen Damm Förlags lokaler i centrala staden. Men även på Centralteatret och Teaterkjellern mitt över gatan var det flera programpunkter. Författarträffar var det också gott om runt om i Oslo.


Det påkostade gratisprogrammet
Det var nu inte bara gräddan av de norska deckarförfattarna som stod i fokus, även om de naturligtvis var flest. Bl a Jo Nesbö och Unni Lindell. De svenska färgerna försvarades av Lars Kepler, Jens Lapidus, Carl-Johan Vallgren, Mons Kallentoft, Markus Lutteman, Kristina Ohlsson, Viveca Sten, Christoffer Carlsson och Joakim Zander. Andra författare som framträdde var Lisa Gardner, William Landay och Philip Kerr från USA, Peter James och Emma Healey från Storbritannien. Dessutom danske Michael Katz Krefeld och österrikaren Bernhard Aichner.


Jens Lapidus - Viveca Sten - William Landay - Chris Tvedt - Fredrik Wandrup
Under tre dagar var det späckat med intressanta författarintervjuer med olika teman. Ett kvällsprogram hette t ex Jag är inte kriminell, jag är bara svensk författare. Där fick Ohlsson, Kallentoft, Lutteman, Sten och Carlsson berätta om sitt författarskap.


Ole Kristian Ellingsen - Ingar Johnsrud - Per Arne Totland - Kristina Ohlsson - Kari Birkeland
På kvällarna framfördes ett teaterstycke av Gunnar Staalesen; Döden går til scenen – en minikrimfars där publiken fick agera med. De skickades runt i trapporna bakom kulisserna och fick till en början möta Lisa Gardner som högt uppe vid taket satt och läste ur en av sina böcker. Hon blev avbruten av en nyhetssändning på TV som rapporterade om ett mord nere på teaterscenen.


Alla slussades därefter vidare till en skumt belyst matsal. Där satt paret Kepler helt svartklädda och läste ur Stalker. I det ljuset var de lite lika Familjen Addams. Så småningom kom publiken tillbaka till teatersalongen för upplösningen där svaret på gåtan gavs.


En annan stående programpunkt på kvällarna var krimteatersport. Fyra duktiga skådespelare improviserade kriminalhistorier med stor humor. Ibland gavs förutsättningarna dessutom av kända norska deckarförfattare.


Jag är verkligen imponerad av denna festival. Det är inte konstigt att den blivit utsedd av The Guardian som en av världens bästa krimfestivaler. Och det ska verkligen påpekas – alla arrangemang är helt gratis. Oslo är dyrt förvisso, men inte att bevista detta evenemang. Jag hade fantastiskt roligt, och kommer gärna igen.


Inga kommentarer: